Link gekopieerd

B-sure

to read this

Maak een afspraak

B-sure het laatste nieuws

Bitcoin: Digitaal goud of bubbel?

Bitcoin

Bitcoins zijn trending, zoveel is zeker. Maar is het nu écht digitaal goud of  een bubbel?

De waardestijgingen van Bitcoin lijken onstopbaar, met zeer grote koersschommelingen wordt de éne top na de andere top behaald.

Meer en meer beleggers krijgen last van FOMO (Fear Of Missing Out) en springen mee op de kar, met bijkomende waardestijgingen tot gevolg. De Bitcoin is momenteel hot, daar is iedereen mee akkoord.

Beleggingsanalisten zoeken patronen uit het verleden, en zien vaak gelijkenissen met bubbels, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse tulpen gekte uit de jaren 1630.

 

Kennis van digitale munten 

Denk zeker twee keer na voor je Bitcoins aanschaft, de kennis & ervaring met betrekking tot digitale munten is namelijk essentieel om de daaraan verbonden risico’s voldoende in te kunnen schatten.

Heeft u al eens een Bitcoin rekening geopend? Heeft u vertrouwen in uw daarmee verbonden broker? En durft u het als  ‘echt’ geld over te schrijven naar bedrijven die niet onder toezicht staan, noch gereguleerd worden door de overheid? Vertrouwen gaat hand in hand met kennis, dus neem uitgebreid de tijd om dit fenomeen te bestuderen en het concept te begrijpen.

Wat is de Blockchain (een informatie opslag technologie)? Is een papieren portefeuille veiliger dan een online (ja) of een portefeuille op mijn pc (misschien)?

Waar worden mijn Bitcoins echt bewaard (niet in mijn portefeuille) én wat gebeurt er als ik mijn sleutel verlies (de bitcoins blijven aanwezig, maar voor eeuwig onbereikbaar)?

Vele vragen, waar vandaag de dag geen zekere antwoorden op zijn.

 

Kudde gedrag

Cryptocurrency en de achterliggende blockchain technologie staan nog in hun kinderschoenen. Het originele Bitcoin netwerk werkt trager en trager met elke nieuwe gebruiker. Een transactie van Bitcoins kan soms meer dan een uur duren. Niet altijd efficiënt én het zorgt voor twijfels.

Het systeem heeft dringend nood aan updates. Wanneer de miners, gebruikers en ontwikkelaars niet tijdig met oplossingen komen, zal de koers van Bitcoin wel eens zeer snel door kudde gedrag kunnen crashen. Dit kan gebeuren als deze investeerders herbeleggen in andere (digitale) munten. Er worden immers nog wekelijks nieuwe digitale munten uitgegeven (ICO Initial Coin Offering).

Zo kondigde de Venezolaanse president Nicolás Maduro gisteren aan om een cryptomunt met de naam Petro in het leven te roepen. Die moet een “waarde” vertegenwoordigen door koppeling aan de voorraad olie, gas, goud en diamanten van het land. De munt moet Venezuela (dat in toestand van wanbetaling verkeerd) helpen transacties uit te voeren, problemen met financiële soevereiniteit op te lossen en een manier bieden om financiële sancties te ontwijken. Dit schrijft Reuters naar aanleiding van de aankondiging van Maduro.

Naarmate digitale munten meer maturiteit krijgen, zullen overheden en toezichthouders zich meer op dit terrein gaan begeven. Ook deze stap kan nefast  zijn voor de waarde van de reeds bestaande digitale munten.

 

Moet u nu investeren in Bitcoin of andere digitale munten?

Doe uw huiswerk, informeer u zoveel mogelijk, diversifieer, gebruik objectieve argumenten en vooral:  gebruik geld waarvan je niet wakker ligt als je het toch zou kwijtspelen. Gooi met andere woorden niet alles in de weegschaal.

Alleen dan kan je van deze speculatieve investering voldoening krijgen, hopelijk vanuit een financieel perspectief, en anders vanuit een intellectueel perspectief.

Het enige wat vandaag met zekerheid gezegd kan worden: is dat wat er vandaag allemaal in deze markt gebeurt, zeer ongebruikelijk is!

 

Heb je vragen over dit artikel? Contacteer B-sure.